JA slide show
Főoldal
Főoldal
A SZÍNHÁZ A GYEREKEKÉ ÉS FELNŐTTEKÉ EGYARÁNT.

A magyar kulturális palettán meghatározó funkciója van a gyerekeknek szóló hivatásos színházi előadásoknak. A jövő nemzedéke számára a színházművészettel való találkozás a színház élményén túl a személyiség formálásában, az erkölcsi nevelésében, a szellemi-lelki gazdagodásában is szerepet játszik. Ehhez értékes művekre, színvonalas és igényes előadásokra van szükség.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ – az országban elsőként! – 2001 és 2017 között kétévente rendezte meg, 9 alkalommal a gyermekszínházi szemlét. A gyermek- és ifjúsági színházi szemle olyan fesztivál jellegű rendezvény volt, amely a gyerekeknek szóló színvonalas, szakmai minőséget képviselő előadásokra terelte a figyelmet.

A szemle az egész ország kínálatából, a határon túli magyarnyelvű színházak műsorából és a nemzetközi tendenciákat tükröző és reprezentáló előadások köréből válogatott.

A szemle célja volt átfogó képet adni a hazai gyerekszínházak / gyerekszínházi előadások helyzetéről, a terület meghatározó tendenciáiról, legfontosabb alkotóiról és műhelyeiről, ezzel is felmutatva és megerősítve a gyerekelőadások különleges művészeti és társadalmi hasznosságát, kitüntetett jelentőségét az ifjúság nevelésében, a szociális esélyegyenlőség megteremtésében.

A szemlére nevezett előadások legjobbjainak kiválogatásával, csokorba gyűjtésével kamarajellegű, nívós, utaztatható produkciók sorát ajánlottuk – többek között – a közművelődési szakemberek figyelmébe, mellyel ösztönözni kívántuk azt, hogy a gyerekelőadásokat potenciálisan befogadó intézményekben valóban értékes produkciók jelenjenek meg, ugyanakkor a gyerekszínházi műhelyek is megtalálják a maguk közönségét.

A Gyermekszínházi Szemle megrendezésével célunk volt az is, hogy a gyerekeknek szóló hivatásos színházi előadásokra irányítsuk a figyelmet, valamint, hogy megmérettessenek ezek az előadások, különös tekintettel a kisebb, utazó társulatok műsoraira, amelyek művelődési házakban, iskolákban, óvodákban is előadhatók.

A szemle tehát egyfajta minőségbiztosítást jelentett, ami azért fontos, mert a gyerek nem válogat, nem válogathat; a pedagógusoknak, művelődésszervezőknek pedig sokszor kevés az információjuk az országban fellelhető jó minőségű produkciókat illetően. Tehát a művelődési intézményeké a felelősség, hogy milyen előadásokat hívnak meg, s ezzel milyen gyerekszínházakat népszerűsítenek.

Bízunk benne, hogy eredeti célkitűzéseink megvalósításával segítséget nyújtottunk mind a pedagógusoknak, mind a közművelődési szakembereknek a választási szempontok szakmailag megalapozott meghatározásában, illetve sikerült olyan színházi produkciókra is ráirányítani a figyelmet, amelyek a rendezvényeink nélkül méltatlanul kevesebb nyilvánosságot és szakmai megbecsülést kaptak volna ismertség és megmutatkozási lehetőség hiányában.

A Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlékre meghívott és díjazott előadások, a válogatók és a zsűri tagjai, valamint további információk az egyes szemlék eseményeiről archívumunkban továbbra is elérhetők.